Toon-Brummelhuis-nachtburgemeesterOLDENZAAL – Nachtburgemeester van Oldenzaal Toon Brummelhuis zet zich niet alleen in voor een gezellig Oldenzaal, maar ook een Oldenzaal waar álle inwoners volwaardig mee kunnen doen. Kunst en cultuur zijn hier onderdeel van. Kunst en cultuur heeft aandacht voor wat een mens wél kan, biedt mogelijkheden voor vitale en minder vitale mensen, voor mensen mét en zonder geheugenproblemen.

Senioren zijn geen kostenpost, maar mensen die nog in de volle breedte mee kunnen doen! Dat zeggen ze ook bij Twents Zilver, Kwiek met Kunst. Elke senior uit Oldenzaal kan meedoen aan dit project – het liefst zo dat vitaal en minder vitaal elkaar ontmoeten. Misschien sta je nog volop in het leven en ben je graag kunstzinnig actief. Of je ervaart dat je netwerk steeds kleiner wordt. Of het ontbreekt je aan energie om nieuwe vrienden te maken. Of voel je je bij tijd en wijle best wel eenzaam en ben je op zoek naar leuke activiteiten om de dag zin te geven. Sluit je dan aan! Ook mensen die kampen met geheugenproblematiek kunnen – zo lang mogelijk – meedoen, zolang wij met ons allen onze gezamenlijke interesse met hen delen. Zo maken we met elkaar de inclusieve samenleving en een dementievriendelijk Oldenzaal. Want wie kunst maakt, maakt alles goed! Maar wat doe je als je iemand met dementie kent of herkent in jouw omgeving? Ik zou zeggen, spreek deze man of vrouw gewoon aan en probeer hem of haar gerust te stellen. Maak oogcontact, denk even mee, vraag altijd of je kunt en mag helpen en betrek iemand bij het zoeken naar een oplossing. Let wel, iemand met dementie wil ook graag – net als jij – zo lang mogelijk dingen zelf blijven doen.

Dementie
Dementie: een verzamelnaam voor ruim vijftig ziekten die de hersenen beschadigen, waardoor deze steeds minder goed gaan functioneren. Maar het gevoel blijft wel. Bij sommige mensen kan deze achteruitgang echter heel snel gaan. Anderen leiden nog jarenlang een redelijk gewoon leven. En dat laatste lukt zo lang als mogelijk is, mits we allemaal ons best doen iemand dit gewone leven ook te gunnen. Allerhande initiatieven zijn en worden er gelukkig ontwikkeld om deze mensen tegemoet te komen; maar het is nooit genoeg. Kunst en cultuur kunnen hiervoor zeker worden ingezet. Denk daarbij aan verhalen vertellen, samen een lied opstellen, zingen, een mooi schilderij of een unieke collage maken. Samen creatief bezig zijn en op kunstavontuur gaan. Uiteraard niet alleen, maar juist met ondersteuning van kunstenaars in de breedste zin van het woord.

Oproep
Een oproep aan eenieder: Kijk om je heen en ga op zoek naar mensen die een lichtpuntje kunnen gebruiken: in je eigen straat, in je eigen omgeving, in je eigen kennissenkring en nog verder. Stap eropaf en praat met hem of haar om deel te nemen aan Kwiek met Kunst, bij welke activiteit dan ook maar vergeet het Meezingkoor “Vergeet mij niet” ook niet. Voor meer informatie over Twents Zilver – Kwiek met KUNST: www.fitart.nl. Ga vervolgens naar Projecten en de eerste link geeft u dan meer informatie. Oh ja, dan nog het Meezingkoor “Vergeet mij niet”: www.mzkvergeetmijniet.nl.

TaBee, De Nachtburgemeester van Oldenzaal

(Bron: Hart van Oldenzaal)