Als cultuursnuifer ben ik samen met andere cultuur minnende Oldenzalers nog al eens (vaak) aanwezig in ons Stadstheater de Bond en Filmhuis Oldenzaal, om te genieten van voorstellingen die ons worden aangeboden. De stam tafel in de Bond is na de voorstelling de plek, waar we samenkomen en waar wij napraten over dat ,wat wij van de voorstelling vonden. Daar aan de stamtafel ontsproot het idee om een boost te geven aan het uitgaan naar ons theater de Bond, het Filmhuis Oldenzaal, evenementen en activiteiten in onze binnenstad.

Meer films voor jongeren en ouderen ,liefst de mogelijkheid bieden  tot 7 middagen/avonden  per week. De opmerking , ,,er is weinig tot niets” voor de Oldenzaalse jeugd, werd veelvuldig gehoord. Het buitensluiten van de jongeren met Carnaval is daar een voorbeeld van. Dus op zoek naar oplossingen voor carnaval 2020. Het muntje viel, en al snel ontsproot het idee. Ik vond een aantal medestanders,  om te komen in onze Boeskoolstad tot het aanstellen van een nachtburgemeester.

Nu zijn er mensen die dan gaan denken dat de nachtburgemeester een vervanger is van de echte burgemeester. Ook zijn er mensen die denken dat een nachtburgemeester er is voor de kroeglopers in de nachtelijke uren. Niets is minder waar.  Een nachtburgemeester is iemand die zich inzet om de cultuur en de betrokkenheid in de gemeente Oldenzaal te verlevendigen en te versterken. Inwoners en gemeentebestuurders, moeten het nachtleven in Oldenzaal koesteren. Want het nachtleven is cultuur, economie en promotie van een bruisende binnenstad ineen.

Het idee om een nachtburgemeester aan te stellen viel bij mijn cultuurminnende Oldenzalers dan ook in goede aarde. Dus ging ik op zoek en vond, een man die in mijn optiek kan en zal voldoen aan de functieomschrijving voor nachtburgemeester die in andere gemeenten worden gehanteerd.

Het is een onofficiële titel voor iemand die met name zichtbaar is in het Oldenzaalse nachtleven en verbeteringen voorstaat en tot stand weet te brengen. Een man of vrouw die zich inzet, en verbindingen tot stand brengt tussen culturele instellingen, horeca en het uitgaanspubliek.

Ik denk de man te hebben gevonden. Ondemocratisch ja , maar ergens moet je een begin maken en het is gelukt. Mooie bijkomstigheid is dat juist deze maand het rapport is verschenen :

,, Boeskoolhart, boost jouw binnenstad”.

Daarin wordt expliciet het aanstellen van een nachtburgemeester genoemd. Het college van burgemeester en wethouders  kan zich vinden in het idee een Oldenzaalse nachtburgemeester. Ik reken op sympathie betuiging van de Oldenzaalse gemeenteraad en alle inwoners van de Boeskoolstad. We halen de nachtburgemeester uit zijn dagslaap, want hij slaapt overdag en is er wanneer de dag burgermeester slaapt.

Kaatjeknip