Zittend op het terras bij de Engel, genietend van een Leffe Blond en in gesprek met twee stadsgenoten, krijg ik de vraag “Kaatje, hoe staat het met jouw verzameling van bijnamen van Oldenzalers en oud Oldenzalers?”

Vol trots toon ik mijn zakboekje waar ik door de jaren heen veel bijnamen, (geen scheldnamen) van Oldenzalers en oud Oldenzalers in heb opgeschreven. Bijnamen zijn van alle tijden, vroeger werden ze bedacht om families uit elkaar te houden, maar ook nu lopen er figuren rond die louter met hun bijnaam worden aangesproken. Enkele voorbeelden zijn: Bid Trui, ’n Brandert, Bloas Han, Keukenkastje, Flesje Koud, de Beuf, ’n Fietendokter, Frits vier en een half, de Grote Pruus, Gait in ’t Hek, Hels Graidske, de Smorre, Pils Hennik, Jopie van de Proem, Jelleke Jaap, Kontje, ’t Knien, Leawer Frits, ’t Kosterke, Naatsboer, Nietwaar, Poppedeintje, Poetskurk, Heininks Betske, Mamma Pap, enzovoort. Al deze genoemde personen hebben een bijnaam gekregen, toegevoegd aan hun eigenlijke naam. Inmiddels heb ik heel wat bijnamen opgeschreven, maar ik houd me aanbevolen voor nog meer te benoemen bijnamen.

Na de tweede Leffe, valt de naam Nachtburgemeester. Men vraagt mij om een verklaring. Nachtburgemeester is een onofficiële titel voor iemand die een toonaangevende rol speelt in het nachtleven van een stad. Toeval is dat deze toonaangevende voor Oldenzaal, onze Toon is, en wel Toon Brummelhuis, sinds 29 maart 2019 de eerste Nachtburgemeester van Oldenzaal. Ook Toon Brummelhuis, afkomstig uit Hengevelde/Wegdam, heeft een bijnaam. Toone van KeenkelBeernds Hennie. Dat verwijst naar, hoe men de familie van Toon Brummelhuis uit elkaar weet te houden. Maar Toon Brummelhuis, de Nachtburgemeester, is meer. Afgelopen jaar speelde hij in de voorstelling “Hek wat van oe an?” Ook vertolkte hij de rol van de goede moordenaar, die naast Christus aan het kruis hing bij de Passiespelen die in Hertme werden opgevoerd. En afgelopen maanden speelde hij in Hanna van Hendrik en vervulde daarin vele bijrollen. Bijrollen op zijn lijf geschreven. Wekenlang was hij het Toon, die de koeien verzorgde die figureerden in het spektakel “Hanna van Hendrik” op vliegbasis Twente in Hangar 11. Maar de mooiste bijrol die hij vervult, is de rol van de vrijwilliger die regelmatig de senior bewoners van de Mariahof naar onze Plechelmus Basiliek brengt om samen te mediteren. En dan zijn sociale rol die hij vervult door eenzame senioren een vrijkaartje te bezorgen voor de voorstelling van Hanna van Hendrik. Toon Brummelhuis een sociale duizendpoot, die best even in het zonnetje mag worden gezet.

Al meer dan 25 jaar woont hij in Oldenzaal, loopt op klompen op zijn werk, loopt op klompen in de kerk, loopt op klompen in de kroeg, loopt op klompen in het theater. Soms te laat en soms te vroeg. Ongevraagd geeft hij antwoorden, daarom wordt hij ook wel het Oldenzaals orakel genoemd. Maar een ding is merkbaar, voelbaar en zichtbaar. Hij is de Nachtburgemeester die de nacht en de dag niet schuwt. Nachtburgemeester, koorzanger bij “Goed Gemutst”, toneelspeler, acteur, gangmaker, publiekslieveling, een man om van te houden. In Hengevelde/Wegdam is zijn bijnaam “Toone van KeenkelBeernsHennie” uit de Stegenhoek. In Oldenzaal is zijn (bij)naam de “Nachtburgemeester”.

Kaatjeknip augustus 2019
Reactie? knipkaatje@gmail.com

(Bron: Hart van Oldenzaal)